Vi tar ansvar og vi tar vare på miljøet

For mange norske familier er vedfyring en uunnværlig del av hverdagen. Det er et viktig bidrag til Europas energiinfrastruktur og vår kulturarv. Dessverre har vedovnen blitt en kontroversiell figur i miljø- og bærekraftsdebatten. Hos Aduro mener vi at det er mulig å kombinere komforten og hyggen i en vedovn med ansvarlig omsorg for planeten vår. Du kan lese mer om våre miljøtiltak nedenfor.

Våre ovner oppfyller gjeldende standarder og lovkrav

Som ovnsprodusent har vi et ansvar for å sikre at produktene våre er i samsvar med gjeldende standarder og lovkrav. Alle ovnene våre oppfyller kravene som er fastsatt i det europeiske miljødirektivet Ecodesign. I tillegg er de fleste av ovnene våre svanemerket. Les mer om miljøkravene her.

Aduro Hybrid vinner EUs miljøpris

I 2018 mottok Aduro den prestisjetunge European Business Award for the Environment på nasjonalt nivå. Prisen ble gitt til det innovative produktet Aduro Hybrid i kategorien "Bærekraftige produkter og tjenester", fordi Aduro Hybrid reduserer utslippene betydelig sammenlignet med selv de beste vedovnene. Les mer om Aduro Hybrid her.

CO2-nøytral oppvarming?

Vedfyring er 97 % CO2-nøytralt og kan fungere som en viktig overgangsteknologi. Trevirket som brukes som brensel kommer ofte fra gjerder, hager og rester fra vedproduksjon. Disse restproduktene ville ellers ha sluppet ut CO2 når de brytes ned, men ved å brenne dem i ovnen utnyttes deres potensial til å erstatte olje og gass. Les mer her.

Minimalt partikkelutslipp

Når du fyrer i ovnen, slippes det ut partikler, men med en moderne ovn og riktig fyring kan du minimere partikkelutslippet i betydelig grad. Moderne hybridovner, som er utstyrt med den nyeste teknologien, avgir nå 80-90 % mindre røyk enn eldre ovner. For vedovner er tallet 70 %. Hvis du vil tenke på miljøet og samtidig ha glede av levende ild, bør du bytte ut den gamle ovnen med en ny. Og hvis du velger en vedovn med automatisk luftregulering, kan du til og med oppnå en renere forbrenning og spare på vedforbruket.

Vi sørger for vekst av trær og skoger

Skogen er et viktig verktøy for å redusere karbonavtrykket vårt, og derfor investerer vi i store områder med bærekraftig forvaltede skoger i Litauen. Årlig forventer vi å oppnå et tilvekst av trær som tilsvarer forbruket til ca. 10 000 Aduro-ovner. Les mer om peisovnen her.