Aduro DraftOptimizer

 • Beskrivelse
 • Brukeropplevelse
 • Spesifikasjoner
 • Skorsteinstrekk
 • Download

Få optimalt trekk i skorsteinen din og mindre røyk i nabolaget

Bli kvitt røyk- og luktplager med Aduro DraftOptimizer. Røyksugeren skaper det nødvendige trekket i skorsteinen uansett vind og vær.

Skorsteinsfeiere estimerer at 15% av europeiske skorsteiner er for dårlige til å ”trekke” en moderne peisovn/peisinnsats. Derfor opplever mange peisovnseiere problemer på grunn av for dårlig trekk i skorsteinen.

De typiske problemene er:

 • Problemer med å tenne opp
 • Røyk i stuen når luken åpnes
 • Dårlig forbrenning og røyk i nabolaget

Aduro DraftOptimizer er løsningen. Røyksugeren installeres oppe på skorsteinen og sikrer et konstant, jevnt trekk og reduserer røyk- og luktplager.

Med Aduro DraftOptimizer får du:

 • Mindre røyk ut i stuen
 • Mindre røyk ut av skorsteinen
 • Lett opptenning av peisovnen
 • Ingen vann inn i skorsteinen
 • Forbedrer forbrenningen - trekket kan justeres
 • 24V motor med lavt energiforbruk og ingen behov for jordstikk
 • Kraftig fortynning av røyken = mindre røyk og luktplager
 • Produsert av rustfritt stål AISI 304

Hvordan fungerer den?

Aduro DraftOptimizer skaper et naturlig trekk i skorsteinen ved å løfte røyken i skorsteinen og deretter fortynne den. Dette sikrer et godt trekk i skorsteinen uansett værforhold. Utenfor reduseres lukt og røyk, idet den mikser frisk luft med røyken og dermed fortynner røyken opp til 25 ganger.

Passer til både nye og gamle skorsteiner.
Fjernbetjent styring fås som tilbehør.

Les mer her
Les artikkel: Ny røgsuger løser klager over brændeovn (Dansk)

BRUKEROPLEVELSE

Da Palle Nielsen byttet ut sin gamle peisovn med en ny moderne peisovn, opplevde han plutselig problemer med å fyre. Løsningen ble en røyksuger fra Aduro.

”Etter utskiftning av vår 20 år gamle peisovn, opplevde vi plutselig problemer med å fyre. Vi fikk røyk ut i stuen, når vi skulle legge på mer ved i ovnen, og rutene ble sotete og krevde vask ca. 2 ganger i uken, hvis vi skulle kunne se flammene. Vi var ganske lei problemet og tenkte, at det var peisovnens skyld. Huset vårt er i to plan og skorsteinen er ca. en ½ meter over takryggen og med isokern. Vi var derfor overbeviste om, at vi hadde de ideelle avtrekksforholdene,” forteller Palle Nielsen.

Løsningen på Palle Nielsens problemer ble en røyksuger

”Etter vi har montert Aduro DraftOptimizer, opplever vi ikke lengre problemer med røyklukt i stuen, rutene er klare og opptenningen går som en lek. Så nå sitter jeg og nyter varmen, lyset og lyden fra peisovnen min,” sier Palle og fortsetter.

Plug and Play

"Monteringen av røyksugeren var ikke noe problem. Den skulle bare senkes ned i skorsteinen, ledningen til 230 volt skulle inn på loftet, og da var vi faktisk klare til å tenne op i peisovnen. Jeg har valgt en trådløs fjernbetjening, og det var mest av praktiske årsaker, slik at vi slapp for å skulle trekke en kabel fra loftet og ned i stuen."

Fra gammel til ny peisovn

Årsaken til, at noen opplever fyringsproblemer i overgangen fra en gammel til en ny peisovn, er først og fremst, at kravene til nye peisovner er skjerpet bl.a. i forhold til sikkerhet og miljø. I nye ovner er det innbygd mere motstand og derfor sendes det ikke nær så mye varme opp i skorsteinen. Det kan derfor være vesentlig vanskeligere å få gang i ovnen.

Installasjon – plug and play

Aduro DraftOptimizer er lett å montere og krever ingen spesialverktøy. Den installeres oppe på skorsteinen og styres inne fra huset. Den kan monteres på alle runde avtrekk med en innvendig diameter på mellom Ø146-200 mm. Til firkantede murte avtrekk opp til 240x240 mm fås en firkantet flens som tilbehør.

Aduro DraftOptimizer fungerer til peisovner og lukkede peisinnsatser med en maksimal effekt på 15 kW og kan klare temperaturer opp til 500°C.

Spesifikasjoner

Spenning

24 VDC

Omdreininger

400 - 1.300 RPM

Strømstyrke

1,3 A

Strømforbruk

1,8 W - 22 W

Vekt

8,5 kg

Max driftstemperatur

500ºC

Materiale

AISI 304

Farge

Svart og blankt stål

Godkjennelser

CE, patentanmeldt

 

Skorsteinstrekk

Skorsteinens plassering på taket er avgjørende for skorsteinstrekket. Herunder kan du se en illustrasjon over de tre sonene, hvor skorsteinen kan være plassert, og de tre sonenes betydning.

Sone 1

I sone 1 kan du være forholdsvis sikker på, at skorsteinstrekket er bra. Trekket kan bli påvirket av store trær og andre bygninger, som står nærme skorsteinen.

Sone 2

I sone 2 kan du oppleve, at skorsteinstrekket ikke er bra i perioder. Trekket vil spesielt bli påvirket av vindretningen, men store trær og andre bygninger, som står nærme skorsteinen kan også påvirke trekket.
Aduro anbefaler: Opplever du vanskeligheter i sone 2, kan dette avhjelpes ved å forlenge skorsteinen, slik at den kommer inn i sone 1, eller montere en Aduro DraftOptimizer.

Sone 3

I sone 3 vil du oppleve, at skorsteinstrekket ofte ikke er så bra.
Aduro anbefaler: For å unngå vanskeligheter når skorsteinen er plassert i sone 3 bør du montere en Aduro DraftOptimizer allerede ved installasjon.