Aduro DraftOptimizer

 • Beskrivelse
 • Brukeropplevelse
 • Spesifikasjoner
 • Skorsteinstrekk
 • Download

Få optimalt trekk i skorsteinen din og mindre røyk i nabolaget

Bli kvitt røyk- og luktplager med Aduro DraftOptimizer. Røyksugeren skaper et optimalt trekk i skorsteinen uansett vind og vær.

Skorsteinsfeiere estimerer at 15% av europeiske skorsteiner er for dårlige til å ”trekke” en moderne peisovn/peisinnsats. Derfor opplever mange peisovnseiere problemer på grunn av for dårlig trekk i skorsteinen.

De typiske problemene er:

 • Problemer med å tenne opp
 • Røyk i stuen når peisdøren åpnes
 • Dårlig forbrenning og røyk i nabolaget

Løsningen på disse problemene er Aduro DraftOptimizer – en avansert røyksuger som sikrer optimalt trekk under hele forbrenningen.

Aduro DraftOptimizer installeres ovenpå skorsteinen og sikrer et konstant, jevnt trekk i skorsteinen. Røyksugeren løfter røyken opp i skorsteinen, fortynner den opptil 25 ganger og reduserer dermed røyk- og luktplager utenfor boligen.

Med Aduro DraftOptimizer får du:

 • Mindre røyk i stuen
 • Mindre røyk ut av skorsteinen
 • Lett opptenning av peisovnen
 • Intet regnvann i skorsteinen
 • Forbedret forbrenning (trekket kan justeres)
 • Bespart vedforbruk med opptil 20%
 • Lavt energiforbruk og intet behov for jordet stikkontakt
 • 24V motor med lang levetid på mellom 40.000-70.000 timer og en nyttevirkning på omkring 90%
 • Indirekte sug som gir en rolig forbrenning
 • Produsert i rustfritt stål AISI 304

Høy sikkerhet mot røykforgiftning

Aduro DraftOptimizer sikrer hjemmet mot røykforgiftning når peisovnen er i bruk. Røyksugeren er konstruert slik at røyken ved tilstopning ledes ut gennom de nedre åpningene og dermed ikke ledes ut i huset. 

Hvordan fungerer den?

Aduro DraftOptimizer skaper et naturlig trekk i skorsteinen ved å løfte røyken i skorsteinen og deretter fortynne den. Dette sikrer et godt trekk i skorsteinen uansett værforhold. Utenfor reduseres lukt og røyk, idet den mikser frisk luft med røyken og dermed fortynner den opp til 25 ganger.

Passer til både nye og gamle skorsteiner.
 

Kjøp Aduro DraftOptimizer i vår nettbutikk

Du kan kjøpe Aduro DraftOptimizer direkte i vår nettbutikk. Du bør dog være oppmerksom på at det finnes to utgaver:

Kjøp Aduro DraftOptimizer, sort

Kjøp Aduro DraftOptimizer, blank


Fjernkontroll

Aduro DraftOptimizer kan styres via en fjernkontroll som gjør det mulig å hastighetsregulere og dermed styre forbrenningen etter eget behov. Det er også mulig å overlate styringen til røyksugerens innebygde program. Fjernkontroll fås som tilbehør. Kjøp i vår nettbutikk. 

GÅ TIL NETTBUTIKK


Ønsker du mer information?

Les brosjyre her
Les artikkel: Ny røgsuger løser klager over brændeovn (Dansk)

Anne Hasselholm

”Nå er det slutt med manglende trekk i skorsteinen og røyk som slår ned og velter ut i stuen. Den betjenes med en liten fjernkontroll. Enkelt. Og jeg lurer på om ikke naboene smiler litt ekstra?"

Palle Nielsen

Da Palle Nielsen byttet ut sin gamle peisovn med en ny moderne peisovn, opplevde han plutselig problemer med å fyre. Løsningen ble en røyksuger fra Aduro.

”Etter utskiftning av vår 20 år gamle peisovn, opplevde vi plutselig problemer med å fyre. Vi fikk røyk ut i stuen, når vi skulle legge på mer ved i ovnen, og rutene ble sotete og krevde vask ca. 2 ganger i uken, hvis vi skulle kunne se flammene. Vi var ganske lei problemet og tenkte, at det var peisovnens skyld. Huset vårt er i to plan og skorsteinen er ca. en ½ meter over takryggen og med isokern. Vi var derfor overbeviste om, at vi hadde de ideelle avtrekksforholdene,” forteller Palle Nielsen.

Løsningen på Palle Nielsens problemer ble en røyksuger

”Etter vi har montert Aduro DraftOptimizer, opplever vi ikke lengre problemer med røyklukt i stuen, rutene er klare og opptenningen går som en lek. Så nå sitter jeg og nyter varmen, lyset og lyden fra peisovnen min,” sier Palle og fortsetter.

Plug and Play

"Monteringen av røyksugeren var ikke noe problem. Den skulle bare senkes ned i skorsteinen, ledningen til 230 volt skulle inn på loftet, og da var vi faktisk klare til å tenne op i peisovnen. Jeg har valgt en trådløs fjernbetjening, og det var mest av praktiske årsaker, slik at vi slapp for å skulle trekke en kabel fra loftet og ned i stuen."

Fra gammel til ny peisovn

Årsaken til, at noen opplever fyringsproblemer i overgangen fra en gammel til en ny peisovn, er først og fremst, at kravene til nye peisovner er skjerpet bl.a. i forhold til sikkerhet og miljø. I nye ovner er det innbygd mere motstand og derfor sendes det ikke nær så mye varme opp i skorsteinen. Det kan derfor være vesentlig vanskeligere å få gang i ovnen.

Installasjon – plug and play

Aduro DraftOptimizer er lett å montere og krever ingen spesialverktøy. Den installeres oppe på skorsteinen og styres inne fra huset. Den kan monteres på alle runde avtrekk med en innvendig diameter på mellom Ø146-200 mm. Til firkantede murte avtrekk opp til 240x240 mm fås en firkantet flens som tilbehør.

Aduro DraftOptimizer fungerer til peisovner og lukkede peisinnsatser med en maksimal effekt på 15 kW og kan klare temperaturer opp til 500°C.

Spesifikasjoner

Spenning

24 VDC

Omdreininger

400 - 1.300 RPM

Strømstyrke

1,3 A

Strømforbruk

1,8 W - 22 W

Vekt

8,5 kg

Max driftstemperatur

500ºC

Materiale

AISI 304

Farge

Svart og blankt stål

Godkjennelser

CE, patentanmeldt

 

Pakken inneholder

Aduro DraftOptimizer med 8 meter UV-bestandig ledning og monteringsflens Ø146–Ø200 mm

 

Strømforsyning med strømkabel (krever ikke jording)

 

Styreboks

 

5 meter hvit ledning

 

Trinnløs hastighetsregulering

 

Håndbok

 

Skorsteinstrekk

Skorsteinens plassering på taket er avgjørende for skorsteinstrekket. Herunder kan du se en illustrasjon over de tre sonene, hvor skorsteinen kan være plassert, og de tre sonenes betydning.

Sone 1

I sone 1 kan du være forholdsvis sikker på, at skorsteinstrekket er bra. Trekket kan bli påvirket av store trær og andre bygninger, som står nærme skorsteinen.

Sone 2

I sone 2 kan du oppleve, at skorsteinstrekket ikke er bra i perioder. Trekket vil spesielt bli påvirket av vindretningen, men store trær og andre bygninger, som står nærme skorsteinen kan også påvirke trekket.
Aduro anbefaler: Opplever du vanskeligheter i sone 2, kan dette avhjelpes ved å forlenge skorsteinen, slik at den kommer inn i sone 1, eller montere en Aduro DraftOptimizer.

Sone 3

I sone 3 vil du oppleve, at skorsteinstrekket ofte ikke er så bra.
Aduro anbefaler: For å unngå vanskeligheter når skorsteinen er plassert i sone 3 bør du montere en Aduro DraftOptimizer allerede ved installasjon.